23. juni 2011

Lavkarbo!

Da skal vi kaste oss ut på lavkarbo-diett/livstil. Har lest meg både blå og grønn på emnet, og har klart å sette meg sånn høvelig inn i det meste! Nok til i allefall å forstå meg på alt det basic stuffet man nesten MÅ kunne for å hive seg på en slik diett.

Når jeg først hørte om lavkarbodietter (vi går for Atkins) ble jeg litt skremt unna med tanke på alt vi IKKE kan spise. Men når jeg først alt har begynt å sette meg inn i dette, så ser jeg jo at det handler ikke om alt vi ikke kan spise og må holde oss unna - for det er faktisk forholdsvis lite som vi "ikke bør pakke i oss".

På en lavkarbodiett skal man spise mye fett og proteiner, og minst mulig karbohydrater. En lavkarbodiett bør bestå av 7o% fett, 25% proteiner og 5% karbohydrater. Rent kjøtt, grønnsaker, fisk, fjærkre, skalldyr, egg og alt av ost. Ren og naturlig mat. Minst mulig tilsetningsstoffer! NULL SUKKER. Kan drikke Farris og sukkerfri saft, f.eks Fun Light. Må alltid sjekke innholdet i det du pakker i deg, og måle opp det meste slik at du vet hvor mange karbiser du får i deg. Høres kanskje vrient ut, men så lenge du tar deg tiden til å sette deg inn i det, så går det knirkefritt! Skaff deg kjøkkenvekt så er alt i boks. Blir mye veiing den første tiden, men etterhvert så lærer man seg vekta på ting utenat!


Brød er ikke tillatt - så lenge det ikke er lavkarbobrød. Som jeg allerede har bakt flere av og smaker fenomenalt!


Så lavkarbo handler ikke om det du ikke har tilgang på lenger, men heller en sunnere livsstil. Rent. Naturlig. Ingen tilsetningsstoffer. Og så utrolig mye spennende mat man kan lage! Ja, det er en god del du bør styre unna, f.eks alt med sukker og høyt innhold av karbiser. MEN. Det finnes alternative løsninger på disse tingene - hjemmelaget tacoskjell og lefser, sjokoladepålegg, kaker, desserter, IIIS! Alt du egentlig kan tenke deg til, som er "fyfy"-mat på lavkarbodiett, finnes det alternativer for!


På Atkins har man en induksjonsfase på 14-dager. Her er det ikke lov å innta mer en 20 karbiser om dagen. Etter fjortendager skal man øke karbiser per uke. De første dagene kommer kroppen inn i noe som kalles for Ketose - sjekk
denne linken. Og ketosen skal vare gjennom disse fjortendagene. Det er her veldig mange raser ned i vekt. Noen mister opp til 7 kilo i løpet av to uker, mens andre ligger rundt 2-3 kilo. Det varier naturlig nok fra person til person. Noen kan være litt mer sensitiv mtp karbiser, og har litt vanskelig med å holde seg i ketose-tilstand.

Symptomer på at man er i ketose er blant annet mangel på energi, hodeverk, svimmelhet, kaldsvetting og et hiiiig etter søtsaker. Disse symptomene er kroppens reaksjon på mangel på sukker og et "raskt fiks av karbohydrater", blir nesten som abstinenser. MEN. Etter 3-4 dager med dette begynner man å høste inn godene av å være i ketose. Alt dette går over til å ha en masse overskudd og energi, man føler ikke behovet for søtsaker lenger og man har en metthetsfølelse aldri kjent maken til før. Man går ikke rundt å "sulter" etter noe hele tiden.


Så når kroppen har kommet over denne overgangsfasen og "stilt seg om", er man i gang mot en sunnere livsstil - hvor man kan spise egg og shitloads av bacon til frokost, biff og bearnessaus til middag og bacon-cheese burger til kveldsmat. Uten å legge på seg - heller tvært i mot ;)


Lemper ut noen bilder her som eksempel på lavkarbo-mat! Litt snadder og litt middag ;) Bildene er hentet fra ei som legger ut mye oppskrifter på lavkarbomat, sjekk bloggen og oppskriftene her!









Pizza!



Gulrotkake!



Kladdkake!



Krem, sjokolade og bringebær! ;)



Vaniljemuffins! Topping etter ønske så lenge det er low on carbs ;)



Frokostpannekaker!



Lime- og chillimarinert kylling med avocado- og fetasalat.



Lasagne <3



Et alternativ til lavkarbo-brød.



Smoothies og shakes er veldig populært på lavkarbodietter! Hjemmelaget med blant annet bær, fløte, cottage cheese, eller yoghurt. Her er en smoothies med bringebær!


Ingen kommentarer: